Acerola on kilp külma aastaajaga kaasnevate terviseprobleemide vastu. Kas mäletad, miks?
Acerola on kilp külma aastaajaga kaasnevate terviseprobleemide vastu. Kas mäletad, miks?
Külma aastaaja lähenedes hakkame üha enam mõtlema oma immuunsusele – kas see on piisavalt tugev, et taluda erinevaid viirusi, baktereid, haigusi või külma tuule puhanguid.
Kui te pole kindel, kas suudate end külma aastaajaga kaasnevate haiguste eest kaitsta ja mis kõige tähtsam, kaitsta oma lapsi ja lähedasi, soovitame teil edasi lugeda.
C-vitamiin on ammu tuntud, võib-olla isegi "klassikaline" vitamiin, mida inimkeha ise ei sünteesi, seega tuleb seda saada toidu või toidulisandite kaudu.
Lisaks sellele, et C-vitamiin on võimas antioksüdant, mis takistab vabadel radikaalidel rakke kahjustamast, toimib see ka "kilbina", mis kaitseb meid viiruslike ja bakteriaalsete infektsioonide eest, annab kehale energiat enesekaitseks ja tugevdab immuunsüsteemi. C-vitamiini eelised ei seisne ainult selles, vaid ka paljudes teistes, mis on meie eluks eluliselt tähtsad.
Seega tekib küsimus – kuidas saaksime kõige tõhusamalt C-vitamiini varusid täiendada?
Kui teie toitumine pole tervislik ja tasakaalustatud, tasub ilmselt küsida, kas te saate toidust ikka piisavalt C-vitamiini. Sellisel juhul tasub otsida allikaid ja vorme, mis pole mitte ainult C-vitamiinirikkad, vaid ka kergesti ja kiiresti imenduvad ning maksimaalselt kasulikud.
Üks selline allikas on acerola taim.
Mis on acerola ja miks see on kasulik?
See on taim, mis avastati eelmise sajandi keskel Puerto Ricos. Acerola on tuntud ka kui Barbadose, Lääne-India või Puerto Rico kirss ning kasvab Lõuna-Ameerikas. Oma erakordsete omaduste tõttu liigitatakse seda sageli "superviljaks".
Üks acerola peamisi omadusi on see, et see on kõige võimsam C-vitamiini võimendaja (vähemalt 20 korda rohkem kui tsitrusviljades).
See vili on rikas ka antioksüdantide, A-vitamiini ja kiudainete poolest, seega pole see kasulik mitte ainult immuunsusele, vaid avaldab positiivset mõju ka seede-, lihas- ja vereringesüsteemile ning parandab naha seisundit ja nägemist.
Need puuviljad on vaatamata kõrgele C-vitamiini kontsentratsioonile magusad. Seetõttu eelistavad lõuna-ameeriklased end värskendamiseks juua tavaliste tsitrusviljade asemel malpighia mahla. See vili on üks populaarsemaid puuvilju, mida kasutatakse beebipüreede valmistamiseks. Lisaks kasutatakse seda kogu maailmas populaarsust koguvat „supervilja“ üha enam toiduainete, toidulisandite või isegi kosmeetika rikastamiseks kasulike elementidega.
Mõned parimad C-vitamiini allikad (C-vitamiini sisaldus mg/100 g):
Malpighia edulis - acerola 1644 mg; kibuvits 1500 mg; aktiniidia 1400 mg; guajaav 228 mg; petersell 171 mg; must sõstar 166 mg; maasikas 66 mg; apelsin 51 mg; sidrun 48 mg.
Kahjuks ei leia te Leedust värsket acerolat, kuid saate osta sellest valmistatud tooteid.
Jäta kommentaar