Kas oled juba avastanud kanepiõli? See "eluallikas" võib olla ka sinu laual.
Mõned sügavalt mõtlevad inimesed usuvad, et elu on paradoks, mida ei ole mõeldud mõistmiseks, vaid täiel rinnal elamiseks. Targad mehed on aga öelnud: „Tunne iseennast.“ Seega on igal juhul parem otsida teadmisi kui leppida teadmatusega, eriti kui tegemist on tervisega.
On juba ammu teada, et tervis sõltub eelkõige "kütuse kvaliteedist, mille energia võimaldab meil edasi liikuda", st meie toitumise kvalitatiivsetest väärtustest.
Aminohapped ja küllastumata rasvhapped
On 8 aminohapet , mida inimkeha ei suuda ise toota, ja veel 2 aminohapet, mida organism ei suuda piisavas koguses toota, mistõttu on need eluks hädavajalikud. Nende hapete puudumine toidus võib lõppkokkuvõttes viia haiguste või isegi surmani. Need asendamatud aminohapped koos 11 teise aminohappega, mida organism suudab ise toota, on RNA ja DNA geneetiliste mustrite kohaselt kombineeritud struktuurvalkudeks, mis annavad kehale elu ja normaalse toimimise.
Küllastumata rasvhapped jagunevad monoküllastumata ja polüküllastumata rasvhapeteks, mis erinevad oma sidemete poolest. Olulisemad looduslikud küllastumata rasvhapped on arahhidoon-, krotoon-, palmitoleiin-, vaktseen-, linool- (Omega 6), α-linoleen- (Omega 3) happed jne, mida inimorganism ise ei sünteesi, organism peab need saama toiduga. Küllastumata rasvhapped on organismi arenguks vajalikud – arahhidoonhappest sünteesitakse bioloogiliselt aktiivseid aineid (prostaglandiinid, prostatsükliinid, tromboksaanid, leukotrieenid), mis reguleerivad vere hüübimist ja leukotsüütide liikumist. Arvatakse, et need võivad vähendada LDL-i (halva kolesterooli) ja suurendada HDL-i (hea kolesterooli) taset veres. Küllastumata rasvhapped on väga olulised ka südametegevuseks. Omega-6 -rasvhape ( linoolhape ) on vajalik vere hüübimiseks ja vererõhu reguleerimiseks.
Omega-3 ja Omega-6 on asendamatud ka seetõttu, et inimkeha kasutab neid teiste rasvhapete tootmiseks, mis on väga olulised laste vaimse arengu, nägemise ja täieliku kasvu jaoks. Omega-3 rasvhape ( alfa-linoleenhape ) muundub organismis eikosapentaeenhappeks (EPA) ja dokosaheksaeenhappeks (DHA). Uuringud näitavad, et EPA ja DHA vähendavad organismis põletikulisi reaktsioone, vähendavad vere hüübimist ja triglütseriidide taset veres. Sel viisil vähendavad need kaks hapet südameataki riski. Täiskasvanutel vähendavad nad kolesterooli ja triglütseriidide kontsentratsiooni veres, peatavad ateroskleroosi ja pärsivad põletikku. Neid rasvhappeid leidub ohtralt esimese külmpressimise taimeõlides, rafineerimata õlides, lõhes, heeringas, kalaõlis ja imetajate maksas.
Kanepiõli – „eluallikas“
Kanepiseemned sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid ja rasvhappeid, mis on vajalikud terve inimkeha säilitamiseks. Ühelgi teisel taimel pole nii palju asendamatuid aminohappeid nii kergesti seeditavas vormis ja nii ideaalses vahekorras (3:1), mis ideaalis vastab inimese toitumisvajadustele.
Kanepiseemneõli massist kuni 80% koosneb rasvhapetest: oomega-6 ja oomega-3.
Kanepiseemneõli on ka hea gamma-linoleenhappe (GLA) allikas ja rikas ensüümi lipaasi poolest, mis on suurepärane mitteinvasiivne kelaativ ravi naastude eemaldamiseks veresoontest ja rakumembraanidest. Sel viisil edendab see õli südame tervist ja kaitseb südamehaiguste eest.
On täheldatud, et kanepiseemneõli tarbimine pärsib isu, eriti isu magusa järele . Kanepiseemnetes sisalduv GLA-hape võib vähendada isu suhkru järele ja on looduslik isu vähendaja, mis aitab kaalust alla võtta.
Diabeeti on seostatud asendamatute rasvhapete tarbimise tasakaalustamatusega. Kuna kanepiseemneõli on rikas asendamatute rasvhapete poolest, on sellel suur potentsiaal diabeedi ennetamiseks ja raviks.
Kanep ei ole ainulaadne selle poolest, et selle seemned sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid. Linaseemned sisaldavad samuti kõiki asendamatuid aminohappeid, nagu ka paljud teised taimeriigi seemned. Kanepiseemnevalk on aga ainulaadne selle poolest, et see koosneb 65% ulatuses globuliinidest. See on kõrgeim ekspressioonitase kogu taimeriigis.
Globuliinid (ladina keeles globulus – „pall“) – valkude rühm, mis moodustab 40% kõigist vereseerumi valkudest. Globuliinid on koos albumiinidega ühed kõige levinumad inimese valgud. Globuliinid koos albumiinide ja madalmolekulaarsete ainetega säilitavad vere osmootse rõhu. Globuliinid aitavad kaitsta bakterite ja viiruste põhjustatud haiguste eest.
Lisaks hinnatakse kanepit, kuna kanepiõli on väga väärtuslik tänu selles sisalduvatele A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- ja E-vitamiinidele, kaltsiumile, magneesiumile, kaaliumile, rauale, tsingile ja teistele mikroelementidele. See on ainus taim, mis sisaldab D-vitamiini, mis on vajalik kaaliumi imendumiseks.
Kanepiseemneõli on suurepärane naha niisutaja, kuna see imendub nahka kergesti ja aitab oluliselt kaasa naha barjäärifunktsioonile, et vältida niiskusekaotust. Kanepiõli on suurepärane nahatoit, kuna see on rikas toitainete, asendamatute rasvhapete ja antioksüdantide poolest, muutes selle ideaalseks baasõliks massaažiks ja terapeutilisteks protseduurideks. Regulaarsel kasutamisel võib naha välimus märkimisväärselt paraneda.
Kanepiseemneõlis sisalduvad asendamatud rasvhapped on tuntud oma niiskuse ja läike lisamise, juuste kasvu soodustamise, haprate juuksekarvade tugevdamise ja paksemate juuste kasvu soodustamise poolest. Kanepiseemneõli peanahale kandmine vähendab mitmeid peanaha probleeme, sealhulgas kuivust, sügelust ja kõõma, ning võib aidata ravida peanaha psoriaasi.
Kanepiõli kvaliteet ja kasutusalad
Lisaks õlile ka muude toiduainete valimisel on väga oluline pöörata tähelepanu asjaolule, et kõik tooted oleksid toodetud kohtades, kus järgitakse häid tootmistavasid, mis vastavad kõigile puhtusstandarditele ja tootmisnõuetele ning mida pidevalt kontrollivad vastavad riiklikud institutsioonid. Palun arvestage, et kodumajapidamistes toodetud õli oksüdeerub osaliselt ja võib sisaldada mitmesuguseid keskkonnast pärit saasteaineid.
Parim on valida võimalikult puhas kanepiseemneõli, mis tähendab, et õli peaks olema esmase külmpressimise teel saadud, rafineerimata, ilma lisandite või säilitusaineteta. Kanepiseemneõli tuleks villida tumedasse klaasnõusse, et kaitsta õli valguse ja hapniku eest, mis võivad põhjustada õli oksüdeerumist. Kui kavatsete kanepiseemneõli regulaarselt kasutada, on kõige parem seda hoida külmkapis.
Kasutage ära looduse kingitusi ja lisage kanepiseemneõli oma igapäevasesse toidusedelisse. Peagi märkate, kuidas teie tervis paraneb, juuksed ja küüned muutuvad tugevamaks ning tasakaalustatud toitumine kaunistab teie kehajooni.
Tumerohelist õli, millel on ahvatlev maitse, mis meenutab sarapuupähkleid, saab kasutada mitmesuguste roogade maitsestamiseks - kastmete, suppide, salatite, puuviljamahlade, aga ka putrude või muude soojade roogade valmistamiseks. See ei sobi küpsetamiseks temperatuuril üle 70 °C, kuna see põhjustab õli paljude toitainete kadu.
Igapäevase toidusedeli mitmekesistamiseks võivad täiskasvanud võtta 1-2 supilusikatäit päevas enne sööki ja lapsed 1-2 teelusikatäit päevas.
Kanepiõli saab kasutada kosmeetikatootena – kandke kehale või näole pärast duši all käimist/pesemist, kandke kuivadele juustele ja laske maskina paar minutit mõjuda või kasutage baasõlina teiste koostisosadega segamiseks.
Seega ära viivita ja pane see eluallikas juba täna oma lauale!
Kirjanduse allikad:
https://cannalist.eu/12-benefits-of-hemp-seed-oil-for-great-health/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324450
https://www.healthline.com/health/hemp-oil-for-skin#uses
Jäta kommentaar